SEGHUIT
Dialek A
Gham seunyinni kak pandai tettang kanikan tradisional suku lappung iyulah seghuit.Seghuit sinji digeghingi sapa gawoh,sanak-sanak,meghanai,muli,emak-emak,apak-apak ghik hulun tuha.Api sebabni? Sebab kanian sinji dapok ngehatongko ghasa bangik mengan,apilagi lamun mawas di waktu gham lagi betoh.Ganta di mahan-mahan pok jualan kanikan nyediako kanikan sinji.
Kandungan gizini sebanding jama pak sihat,sai teghdiri anjak kan/mi, gegulaian, sambol,bebuahan ghik iwa.Lamun dibandingko jama kanikan siap saji sai lagi ngetop,seghuit sinji lebih sihat sebab mak ngedok bahan kimiani,segar ghik alami. Ghik-ghik haga nyuba ghepa caghani ngeguwai seghuit? Sina gappang nihan,peghatiko hal-hal di bah sinji:
Porsi 5 jelma
1.Bahan-bahan
-cabi balak 100 gram
-cabi lunik 0,25 gram
-tiyung melaka atau tomat 100 gram
-bawang suluh 4 siung
-dilan 1 biji
-limau sate 3 buah
-iwa secukupni,dapok iwa patin,mas, kembung, kalang,tukkul,lamon sai baghihni
-Gegulaian(selada, kol,kemangi tiyung,leppang,bulung kikim sai ghadu dipajak,
bulung gedang,hayum) secukupni.
-mi/kan (1 kg)
2.Cagha nyanik/ngeguwaini
-Kan/mi dimasak gegoh biasani
-Gegulaian dipajak,kecuali kol,selada,leppang,tiyung lalap.
-Cabi balak,cabi lunik ghik 4 siung bawang suluh digiling halus
-Kughukko tiyung melaka,digiling halus
-peghes limau sate dikughukko digilingan cabe,tiyung melaka jeno.
-Tambahko iwa nutuk digiling sappai halus jeno
-Sajiko dilom keadaan kan /mi lagi hadop.
-Dapok ditambah jama kanikan baghih sesuai jama kegeghingan/kedemonan gham
Pesayan/tenggalan.
Dilom nikmati kanikan sinji bangikni di guwai jejama. Sebab jejama sina dapok lebih ningkatko silaturahmi,saling begughau ghik hati jadi senang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar