VIII B
SEGHUIT
Dialek A
Gham seunyinni kak pandai tettang kanikan tradisional suku lappung iyulah seghuit.Seghuit sinji digeghingi sapa gawoh,sanak-sanak,meghanai,muli,emak-emak,apak-apak ghik hulun tuha.Api sebabni? Sebab kanian sinji dapok ngehatongko ghasa bangik mengan,apilagi lamun mawas di waktu gham lagi betoh.Ganta di mahan-mahan pok jualan kanikan nyediako kanikan sinji.
Kandungan gizini sebanding jama pak sihat,sai teghdiri anjak kan/mi, gegulaian, sambol,bebuahan ghik iwa.Lamun dibandingko jama kanikan siap saji sai lagi ngetop,seghuit sinji lebih sihat sebab mak ngedok bahan kimiani,segar ghik alami. Ghik-ghik haga nyuba ghepa caghani ngeguwai seghuit? Sina gappang nihan,peghatiko hal-hal di bah sinji:
Porsi 5 jelma
1.Bahan-bahan
-cabi balak 100 gram
-cabi lunik 0,25 gram
-tiyung melaka atau tomat 100 gram
-bawang suluh 4 siung
-dilan 1 biji
-limau sate 3 buah
-iwa secukupni,dapok iwa patin,mas, kembung, kalang,tukkul,lamon sai baghihni
-Gegulaian(selada, kol,kemangi tiyung,leppang,bulung kikim sai ghadu dipajak,
bulung gedang,hayum) secukupni.
-mi/kan (1 kg)
2.Cagha nyanik/ngeguwaini
-Kan/mi dimasak gegoh biasani
-Gegulaian dipajak,kecuali kol,selada,leppang,tiyung lalap.
-Cabi balak,cabi lunik ghik 4 siung bawang suluh digiling halus
-Kughukko tiyung melaka,digiling halus
-peghes limau sate dikughukko digilingan cabe,tiyung melaka jeno.
-Tambahko iwa nutuk digiling sappai halus jeno
-Sajiko dilom keadaan kan /mi lagi hadop.
-Dapok ditambah jama kanikan baghih sesuai jama kegeghingan/kedemonan gham
Pesayan/tenggalan.
Dilom nikmati kanikan sinji bangikni di guwai jejama. Sebab jejama sina dapok lebih ningkatko silaturahmi,saling begughau ghik hati jadi senang.
Petunjuk : Pilihlah jawaban sai paling tepat!
Soal
1.Makanan tradisional masyarakat
lappung iyulah....
a.
seghuit
b.
gudeg
c.
lapis legit
d.
soto
2.Makanan tradisional masyarakat lappung
diilingi jama/jamo...
a.ulun tuha/tuho
b.sanak-sanak
c.muli meghanai
d.jawaban a,b,c benogh
3.Waktu
sai tepat guwai acaro mengan gegoh/geggeh sai diunggak iyulah...
a.bingi/bingei
b.pagi/tukuk
c.mawas/dawah
d.mahayu/hayu
4.Kandungang gizi menganan tradisional masyarakat lappung sina/hino
sebanding jama/jamo...
a.lima/limo sempughna
b.4 sihat 5 sempughna
c.pak sihat
d.biasa-biasa gawoh/biaso-biaso gaweh
5.Makanan sai alami/alamei dapok/dapek
nyihatko badan ghik/jamo mak
Ngendok/mekkou...sai ngebahayako
badan gham.Jawaban sai tepat guwai
Ngisi titik-titik iyulah....
a.zat kimia
b.vitamin
c.karbohidrat
d.zat adiktif
6.Manfaat acaro mengan jejama/jejamo
dapok/dapek...
a.mutusko silaturahmi
b.ngegelikko dana
c.ningkatko silaturahmi
d.ngejaga ketertiban.
7.Di bah/deh iyulah bahan-bahan ngeguwai
seghuit kecuali....
a.cabi
b.limau
c.tiyung melaka/medigho
d.jahik
8.Di bah/deh hinji/ijo gegulaian sai cocok
dipakai nyeghuit iyulah...
a.selada,kol,kemangi,tiyung
b.tiyung, kattu,lemasa
c.kacang panjang,buncis
jama/jamo hayum
d.akan-akan,bulung kikim,ko
9.Api/nyou sai dipeghesko
tagan/tagen sambol ina/ino jadi sedop/sedep?
Jawaban sai benogh guwai
pertanyaan dilambung iyulah...
a.limau
b.tiyung melaka
c.tempuyak
d.kelapa
10.Suwa/suwo sai cocok dipakai nyeghuit
iyulah....
a.tahu
b.punyeu
c.tempe
d.daging manuk
Siap miss
BalasHapusOk miss
BalasHapusSiap Miss
BalasHapus