VIIIB
SEGUBAL
Meskipun Cuma
beghupa kue ketan sai di bungkus jama bulung punti gawoh,segubal ngedok makna
dilom masyarakat lampung.Penganan sinji ngeghupako bagian simbol anjak tradisi
adat sai penting dilom masyarakat lampung.
Segubal sinji
sejajar jama kue lapis legit ghik engkak ketan sebagai sajian wajib masyarakat
lampung.Guwai ulun lampung,kue-kue sinji iyulah piil tiyan sai ngebidako jama masyarakat lainni.
Kue-kue sinji
nyiptako kekangenan tersendiri,ulih Cuma wat saat lebaran ghik acara-acara
adat.Lidah ulun lampung sina ghadu familiar jama kue-kue sinji.Lamun makngedok
disepok,kidang mak wat sai haga ngelestarikoni.Akhirni kue ulun lampung sinji
di guwai jama ulun sai lain lampung.Ghasani jadi aneh-aneh.
Tumbai,saat
gawi-gawi adat di daerah sai masyarakat
lampungni nayah,sai pagun kuat adat istiadatni, telu jenis penganan sinji wajib
wat.Saat pemilik gawi nyajiko penganan guwai tokoh-tokoh adat maupun tetamuni,
ki mak ngedok telu penganan sinji,maka jadi umungan bahkan cibiran .Atau ketika
telu jenis kue sinji wat kidang ghasani mak sesuai,maka sinji dapok ngeghupako
aib.
Penganan sinji
munih ghisok dijadiko sesan(buah tangan) pada saat ulun lampung haga
ngelamar atau haga ngantakko calon
pengantin menikah.Waktu manjau mengian(pengantin pria lampung bertandang mit
lamban kerabat majuni),kue sinji munih musti wat ghik jadi sajian semakkung
nyeghuit.
Kidang,lambat
laun,kue-kue sinjisemakin teghgerus jama gempughan beghbagai macom kue-kue
modren.Segubal,legit jama kue engkak dianggop sebagai kue jadul sai di anggop
mak penting- penting nihan dilom sajian.
Ganta payu gham
jama-jama nyuba ngeguwai segubal, tagan kue sinji tetop dapok lestaghi di pok
gham sai bumi ghuwa jughai.
Resep Kue
Segubal
Bahan-bahan:
1.biyas ketan handak 1kg
2.santan secukupni(jak 2 biji kelapa)
3.bulung punti ngugha secukupni
4.uyah secukupni
5.bulung salam 7
lembagh
6.serai 3 batang
Cara ngeguwai:
1.biyas ketan dicuci ampai beghsih, di aron jama
santan,juk uyah,bulung salam ghik batang
serai.
2.seghadu wai santan keghing angkat, kughukko dilom dandang
laju di kukus kigha-kigha 25 menit.
3.ki ghadu matang angkat,buang bulung salam jama batang
seraini laju ketan dikughukko dilom
bulung punti sai ghadu dibentuk bundogh
lonjong(ngebentukni makai bambu)caghani
cutuk-cutik makai sudu ghik dijuk batasan makai bulung punti sai ghadu
digunting bundogh- bundogh.
4.ki ghadu dibungkus unyin, ikot sai- sai makai tali
plastik kenyin kuat ghik ketan mak
betaburan.
5.ghebus ketan sai
ghadu dibungkus selama kughang lebih 5 jam,jama apui sedong.
6.seghadu 5 jam ,angkat tighisko,sajiko kigha-kigha guwai
12 jelma.
Selamat nyuba ngeguwaini ghik nikmatini yu.
Tulis dan selesaikan soal-soal berikut!
Tuliskan nama dan kelas.
1.sebutko nom bahan-bahan ngeguwai
segubal!
2.biayas api sai dipakai ngeguwai
segubal!
3.bulung api sai digunako guwai
ngebungkus segubal?
4.kenyin segubal wat ghasa gurih
peghlu dijuk api?
5.selain gurih segubal teghasa khas
aromani,ulih segubal dijuk jama api?
6.gohpa langkah peghtama amun haga
ngeguwai segubal ?
7.pigha jam segubal dikukus ghik
pigha jam direbus?
8 ulah api segubal musti diikot semakkung di rebus?
Tidak ada komentar:
Posting Komentar