Jumat, 17 Februari 2023

Balam

Bahasa lampung

Kelas VII, VIII dan IX
Jumat, 17 Februari 2023


Kelas 7

Aksara Lampung

3.7 Menelaah, mengidentifikasi dan mampu menulis aksara  Lampung sesuai dengan  kaidah- kaidahnya.

4.7  Menyusun dan menyajikan penulisan, aksara Lampung sesuai dengan   kaidah-kaidahnya secara  lisan dan tulisan


Assalamualaikum Wr. Wb.

Alhamdulillah hari ini dapat bertemu untuk belajar bersama.
Tujuan pembelajaran pada pertemuan hari ini adalah peserta didik dapat:

7.3.7.1 menyebutkan induk huruf dalam aksara lampung

7.3.7.2 menyebutkananak huruf dalam aksara lampung

7.4.7.1menuliskan kalimat menggunakan aksara lampung sesuai konteks


Induk Huruf


Anak Huruf

Tugas
1. Tuliskan aksara lampung induk huruf beserta anak huruf sesuai kreasi masing-masing.
2. Tulisko di lom tulisan aksara lampung kalimat di bah sinji!
  1. Al quran
  2. Vitamin
  3. Lampung
  4. Lamban balak
  5. Wawai temen


Kelas 8

Pengalaman Pribadi

3.7 Menelaah,mengidentifikasi dan mampu menulis pengalaman pribadi sesuai kaidah-kaidahnya.

4.7 Menyusun dan menanggapi pengalaman pribadi sesuai dengan kaidah-kaidahnya secara lisan dan tulisan. 


Assalamualaikum Wr. Wb.

Alhamdulillah hari ini dapat bertemu untuk belajar bersama.
Tujuan pembelajaran pada pertemuan hari ini adalah peserta didik 
mampu menyebutkan nama bahan-bahan seghuit dan segubal, menjelaskan cara membuat seghuit dan segubal serta dapat menceritakan pengalaman pribadinya tentang  kegiatan membuat seghuit dan segubal.

SEGHUIT

 Dialek  A

     Gham seunyinni kak pandai tettang kanikan tradisional suku lappung iyulah seghuit.Seghuit sinji digeghingi sapa gawoh,sanak-sanak,meghanai,muli,emak-emak,apak-apak ghik hulun tuha.Api sebabni? Sebab kanian sinji dapok ngehatongko  ghasa bangik mengan,apilagi lamun  mawas di waktu gham lagi betoh.Ganta di mahan-mahan pok jualan kanikan nyediako kanikan sinji.

     Kandungan gizini sebanding jama pak sihat,sai teghdiri anjak kan/mi, gegulaian, sambol,bebuahan ghik iwa.Lamun dibandingko jama kanikan siap saji sai lagi ngetop,seghuit sinji lebih sihat sebab mak ngedok bahan kimiani,segar ghik alami. Ghik-ghik haga nyuba ghepa caghani ngeguwai seghuit? Sina gappang nihan,peghatiko hal-hal di bah sinji:

Porsi 5 jelma

1.Bahan-bahan

    -cabi balak 100 gram

    -cabi lunik 0,25 gram

    -tiyung melaka atau tomat 100 gram

    -bawang suluh 4 siung

    -dilan 1 biji

    -limau sate 3 buah

    -iwa secukupni,dapok iwa patin,mas, kembung, kalang,tukkul,lamon sai baghihni

    -Gegulaian(selada, kol,kemangi tiyung,leppang,bulung kikim sai ghadu dipajak,

      bulung gedang,hayum) secukupni.

    -mi/kan (1 kg)

2.Cagha nyanik/ngeguwaini

    -Kan/mi dimasak gegoh biasani

    -Gegulaian dipajak,kecuali kol,selada,leppang,tiyung lalap.

    -Cabi balak,cabi lunik ghik 4 siung bawang suluh digiling halus

    -Kughukko tiyung melaka,digiling halus

    -peghes limau sate dikughukko digilingan cabe,tiyung melaka jeno.

    -Tambahko iwa nutuk digiling sappai halus   jeno

    -Sajiko dilom keadaan kan /mi lagi hadop.

    -Dapok ditambah jama kanikan baghih sesuai jama kegeghingan/kedemonan gham

      Pesayan/tenggalan.

Dilom nikmati kanikan sinji bangikni di guwai jejama. Sebab jejama sina dapok lebih ningkatko silaturahmi,saling begughau ghik hati jadi senang.

                                                                 


                                     SEGUBAL

    Meskipun Cuma beghupa kue ketan sai di bungkus jama bulung punti gawoh,segubal ngedok makna dilom masyarakat lampung.Penganan sinji ngeghupako bagian simbol anjak tradisi adat sai penting dilom masyarakat lampung.

    Segubal sinji sejajar jama kue lapis legit ghik engkak ketan sebagai sajian wajib masyarakat lampung.Guwai ulun lampung,kue-kue sinji iyulah piil  tiyan sai ngebidako jama masyarakat lainni.

    Kue-kue sinji nyiptako kekangenan tersendiri,ulih Cuma wat saat lebaran ghik acara-acara adat.Lidah ulun lampung sina ghadu familiar jama kue-kue sinji.Lamun makngedok disepok,kidang mak wat sai haga ngelestarikoni.Akhirni kue ulun lampung sinji di guwai jama ulun sai lain lampung.Ghasani jadi aneh-aneh.

    Tumbai,saat gawi-gawi adat di daerah sai masyarakat lampungni nayah,sai pagun kuat adat istiadatni, telu jenis penganan sinji wajib wat.Saat pemilik gawi nyajiko penganan guwai tokoh-tokoh adat maupun tetamuni, ki mak ngedok telu penganan sinji,maka jadi umungan bahkan cibiran .Atau ketika telu jenis kue sinji wat kidang ghasani mak sesuai,maka sinji dapok ngeghupako aib.

    Penganan sinji munih ghisok dijadiko sesan(buah tangan) pada saat ulun lampung haga ngelamar   atau haga ngantakko calon pengantin menikah.Waktu manjau mengian(pengantin pria lampung bertandang mit lamban kerabat majuni),kue sinji munih musti wat ghik jadi sajian semakkung nyeghuit.

    Kidang,lambat laun,kue-kue sinjisemakin teghgerus jama gempughan beghbagai macom kue-kue modren.Segubal,legit jama kue engkak dianggop sebagai kue jadul sai di anggop mak penting- penting nihan dilom sajian.

    Ganta payu gham jama-jama nyuba ngeguwai segubal, tagan kue sinji tetop dapok lestaghi di pok gham sai bumi ghuwai jughai.

   Resep Kue Segubal

   Bahan-bahan:

1.biyas ketan handak 1kg

2.santan secukupni(jak 2 biji kelapa)

3.bulung punti ngugha secukupni

4.uyah secukupni

5.bulung salam  7 lembagh

6.serai 3 batang

 

Cara ngeguwai:

1.biyas ketan dicuci ampai beghsih, di aron jama santan,juk uyah,bulung salam  ghik batang serai.

2.seghadu wai santan keghing angkat, kughukko dilom dandang laju di kukus kigha-kigha 25 menit.

3.ki ghadu matang angkat,buang bulung salam jama batang seraini laju  ketan dikughukko dilom bulung punti sai  ghadu dibentuk bundogh lonjong(ngebentukni  makai bambu)caghani cutuk-cutik makai sudu ghik dijuk batasan makai bulung punti sai ghadu digunting bundogh- bundogh.

4.ki ghadu dibungkus unyin, ikot sai- sai makai tali plastik kenyin kuat ghik ketan mak

 betaburan.

5.ghebus ketan sai  ghadu dibungkus selama kughang lebih 5 jam,jama apui sedong.

6.seghadu 5 jam ,angkat tighisko,sajiko kigha-kigha guwai 12  jelma.


Tugas

1 Tuliskan materi tentang seghuit di buku tulis masing-masing.

2. Selesaikan soal dibawah ini:

Soal
1.Makanan tradisional masyarakat lappung iyulah....
a.    seghuit
b.    gudeg
c.     lapis legit
d.    soto
 
  2.Makanan tradisional masyarakat lappung diilingi jama/jamo...
                 a.ulun tuha/tuho
                 b.sanak-sanak
                 c.muli meghanai
                 d.jawaban a,b,c benogh
  3.Kandungang gizi menganan tradisional masyarakat lappung sina/hino      
               sebanding jama/jamo...
                a.lima/limo sempughna
                b.4 sihat 5 sempughna
                c.pak sihat  
                  d.biasa-biasa gawoh/biaso-biaso gaweh

 4.Manfaat acaro mengan jejama/jejamo dapok/dapek...
                 a.mutusko silaturahmi
                 b.ngegelikko dana
                 c.ningkatko silaturahmi
                 d.ngejaga ketertiban.
 5.Di bah/deh iyulah bahan-bahan ngeguwai seghuit kecuali....
                 a.cabi
                 b.limau
                 c.tiyung melaka/medigho

                 d.jahik

    

 

Kelas 9

Wawaghahan Legenda

Mendengar dan mendiskusikan tema dan amanat waghahan lisan (legenda)

Assalamualaikum Wr. Wb.

Alhamdulillah hari ini dapat bertemu untuk belajar bersama.
Tujuan pembelajaran pada pertemuan hari ini adalah peserta didik 
mampu  menentukan amanat isi cerita secara keseluruhan dan menentukan tema yang sesuai dari isi berita.

Bacalah wawaghahan berikut lalu tentukan ya dan amanat yang terkandung didalamnya.
























Tidak ada komentar:

Posting Komentar