Bahasa lampung
Jumat, 17 Februari 2023
Kelas 7
Aksara Lampung
3.7
Menelaah, mengidentifikasi dan mampu menulis aksara Lampung sesuai dengan kaidah- kaidahnya.
4.7 Menyusun dan menyajikan penulisan, aksara Lampung sesuai dengan kaidah-kaidahnya secara lisan dan tulisan
Assalamualaikum Wr. Wb.
Tujuan pembelajaran pada pertemuan hari ini adalah peserta didik dapat:
7.3.7.1 menyebutkan induk huruf dalam aksara lampung
7.3.7.2
menyebutkananak huruf dalam aksara
lampung
7.4.7.1menuliskan kalimat menggunakan aksara lampung sesuai konteks
- Al quran
- Vitamin
- Lampung
- Lamban balak
- Wawai temen
Kelas 8
Pengalaman Pribadi
3.7 Menelaah,mengidentifikasi dan mampu menulis pengalaman
pribadi sesuai kaidah-kaidahnya.
4.7 Menyusun dan menanggapi pengalaman pribadi sesuai dengan kaidah-kaidahnya
secara lisan dan tulisan.
Assalamualaikum Wr. Wb.
Tujuan pembelajaran pada pertemuan hari ini adalah peserta didik mampu menyebutkan nama bahan-bahan seghuit dan segubal, menjelaskan cara membuat seghuit dan segubal serta dapat menceritakan pengalaman pribadinya tentang kegiatan membuat seghuit dan segubal.
SEGHUIT
Gham seunyinni kak pandai tettang kanikan
tradisional suku lappung iyulah seghuit.Seghuit sinji digeghingi sapa
gawoh,sanak-sanak,meghanai,muli,emak-emak,apak-apak ghik hulun tuha.Api
sebabni? Sebab kanian sinji dapok ngehatongko ghasa bangik mengan,apilagi lamun mawas di waktu gham lagi betoh.Ganta di
mahan-mahan pok jualan kanikan nyediako kanikan sinji.
Kandungan gizini sebanding jama pak sihat,sai teghdiri anjak kan/mi, gegulaian, sambol,bebuahan ghik iwa.Lamun dibandingko jama kanikan siap saji sai lagi ngetop,seghuit sinji lebih sihat sebab mak ngedok bahan kimiani,segar ghik alami. Ghik-ghik haga nyuba ghepa caghani ngeguwai seghuit? Sina gappang nihan,peghatiko hal-hal di bah sinji:
Porsi 5 jelma
1.Bahan-bahan
-cabi balak 100 gram
-cabi lunik 0,25 gram
-tiyung melaka atau tomat 100 gram
-bawang suluh 4 siung
-dilan 1 biji
-limau sate 3 buah
-iwa secukupni,dapok iwa patin,mas,
kembung, kalang,tukkul,lamon sai baghihni
-Gegulaian(selada, kol,kemangi tiyung,leppang,bulung
kikim sai ghadu dipajak,
bulung
gedang,hayum) secukupni.
-mi/kan (1 kg)
2.Cagha
nyanik/ngeguwaini
-Kan/mi dimasak gegoh biasani
-Gegulaian dipajak,kecuali
kol,selada,leppang,tiyung lalap.
-Cabi balak,cabi lunik ghik 4 siung bawang
suluh digiling halus
-Kughukko tiyung melaka,digiling halus
-peghes limau sate dikughukko digilingan
cabe,tiyung melaka jeno.
-Tambahko iwa nutuk digiling sappai
halus jeno
-Sajiko dilom keadaan kan /mi lagi hadop.
-Dapok ditambah jama kanikan baghih sesuai
jama kegeghingan/kedemonan gham
Pesayan/tenggalan.
Dilom nikmati
kanikan sinji bangikni di guwai jejama. Sebab jejama sina dapok lebih ningkatko
silaturahmi,saling begughau ghik hati jadi senang.
SEGUBAL
Meskipun Cuma
beghupa kue ketan sai di bungkus jama bulung punti gawoh,segubal ngedok makna
dilom masyarakat lampung.Penganan sinji ngeghupako bagian simbol anjak tradisi
adat sai penting dilom masyarakat lampung.
Segubal sinji
sejajar jama kue lapis legit ghik engkak ketan sebagai sajian wajib masyarakat
lampung.Guwai ulun lampung,kue-kue sinji iyulah piil tiyan sai ngebidako jama masyarakat lainni.
Kue-kue sinji
nyiptako kekangenan tersendiri,ulih Cuma wat saat lebaran ghik acara-acara
adat.Lidah ulun lampung sina ghadu familiar jama kue-kue sinji.Lamun makngedok
disepok,kidang mak wat sai haga ngelestarikoni.Akhirni kue ulun lampung sinji
di guwai jama ulun sai lain lampung.Ghasani jadi aneh-aneh.
Tumbai,saat
gawi-gawi adat di daerah sai masyarakat
lampungni nayah,sai pagun kuat adat istiadatni, telu jenis penganan sinji wajib
wat.Saat pemilik gawi nyajiko penganan guwai tokoh-tokoh adat maupun tetamuni,
ki mak ngedok telu penganan sinji,maka jadi umungan bahkan cibiran .Atau ketika
telu jenis kue sinji wat kidang ghasani mak sesuai,maka sinji dapok ngeghupako
aib.
Penganan sinji
munih ghisok dijadiko sesan(buah tangan) pada saat ulun lampung haga
ngelamar atau haga ngantakko calon
pengantin menikah.Waktu manjau mengian(pengantin pria lampung bertandang mit
lamban kerabat majuni),kue sinji munih musti wat ghik jadi sajian semakkung
nyeghuit.
Kidang,lambat
laun,kue-kue sinjisemakin teghgerus jama gempughan beghbagai macom kue-kue
modren.Segubal,legit jama kue engkak dianggop sebagai kue jadul sai di anggop
mak penting- penting nihan dilom sajian.
Ganta payu gham jama-jama nyuba ngeguwai segubal, tagan kue sinji tetop dapok lestaghi di pok gham sai bumi ghuwai jughai.
Resep Kue Segubal
Bahan-bahan:
1.biyas ketan handak 1kg
2.santan secukupni(jak 2 biji kelapa)
3.bulung punti ngugha secukupni
4.uyah secukupni
5.bulung salam 7
lembagh
6.serai 3 batang
Cara ngeguwai:
1.biyas ketan dicuci ampai beghsih, di aron jama
santan,juk uyah,bulung salam ghik batang
serai.
2.seghadu wai santan keghing angkat, kughukko dilom dandang
laju di kukus kigha-kigha 25 menit.
3.ki ghadu matang angkat,buang bulung salam jama batang
seraini laju ketan dikughukko dilom
bulung punti sai ghadu dibentuk bundogh
lonjong(ngebentukni makai bambu)caghani
cutuk-cutik makai sudu ghik dijuk batasan makai bulung punti sai ghadu
digunting bundogh- bundogh.
4.ki ghadu dibungkus unyin, ikot sai- sai makai tali
plastik kenyin kuat ghik ketan mak
betaburan.
5.ghebus ketan sai
ghadu dibungkus selama kughang lebih 5 jam,jama apui sedong.
6.seghadu 5 jam ,angkat tighisko,sajiko kigha-kigha guwai
12 jelma.
Tugas
1 Tuliskan materi tentang seghuit di buku tulis masing-masing.
2. Selesaikan soal dibawah ini:
Soal1.Makanan tradisional masyarakat lappung iyulah....
a. seghuit
b. gudeg
c. lapis legit
d. soto
2.Makanan tradisional masyarakat lappung diilingi jama/jamo...
a.ulun tuha/tuho
b.sanak-sanak
c.muli meghanai
d.jawaban a,b,c benogh
3.Kandungang gizi menganan tradisional masyarakat lappung sina/hino
sebanding jama/jamo...
a.lima/limo sempughna
b.4 sihat 5 sempughna
c.pak sihat
d.biasa-biasa gawoh/biaso-biaso gaweh
4.Manfaat acaro mengan jejama/jejamo dapok/dapek...
a.mutusko silaturahmi
b.ngegelikko dana
c.ningkatko silaturahmi
d.ngejaga ketertiban.
5.Di bah/deh iyulah bahan-bahan ngeguwai seghuit kecuali....
a.cabi
b.limau
c.tiyung melaka/medigho
d.jahik
Kelas 9
Wawaghahan Legenda
Mendengar dan mendiskusikan tema dan amanat waghahan lisan (legenda)
Assalamualaikum Wr. Wb.
Tujuan pembelajaran pada pertemuan hari ini adalah peserta didik mampu menentukan amanat isi cerita secara keseluruhan dan menentukan tema yang sesuai dari isi berita.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar