SEGHUIT
Dialek A
Gham seunyinni kak pandai tettang kanikan
tradisional suku lappung iyulah seghuit.Seghuit sinji digeghingi sapa
gawoh,sanak-sanak,meghanai,muli,emak-emak,apak-apak ghik hulun tuha.Api
sebabni? Sebab kanian sinji dapok ngehatongko ghasa bangik mengan,apilagi lamun mawas di waktu gham lagi betoh.Ganta di
mahan-mahan pok jualan kanikan nyediako kanikan sinji.
Kandungan gizini sebanding jama pak sihat,sai
teghdiri anjak kan/mi, gegulaian, sambol,bebuahan ghik iwa.Lamun dibandingko
jama kanikan siap saji sai lagi ngetop,seghuit sinji lebih sihat sebab mak ngedok
bahan kimiani,segar ghik alami. Ghik-ghik haga nyuba ghepa caghani ngeguwai
seghuit? Sina gappang nihan,peghatiko hal-hal di bah sinji:
Porsi 5 jelma
1.Bahan-bahan
-cabi balak 100 gram
-cabi lunik 0,25 gram
-tiyung melaka atau tomat 100 gram
-bawang suluh 4 siung
-dilan 1 biji
-limau sate 3 buah
-iwa secukupni,dapok iwa patin,mas,
kembung, kalang,tukkul,lamon sai baghihni
-Gegulaian(selada, kol,kemangi tiyung,leppang,bulung
kikim sai ghadu dipajak,
bulung
gedang,hayum) secukupni.
-mi/kan (1 kg)
2.Cagha
nyanik/ngeguwaini
-Kan/mi dimasak gegoh biasani
-Gegulaian dipajak,kecuali
kol,selada,leppang,tiyung lalap.
-Cabi balak,cabi lunik ghik 4 siung bawang
suluh digiling halus
-Kughukko tiyung melaka,digiling halus
-peghes limau sate dikughukko digilingan
cabe,tiyung melaka jeno.
-Tambahko iwa nutuk digiling sappai
halus jeno
-Sajiko dilom keadaan kan /mi lagi hadop.
-Dapok ditambah jama kanikan baghih sesuai
jama kegeghingan/kedemonan gham
Pesayan/tenggalan.
Dilom nikmati
kanikan sinji bangikni di guwai jejama. Sebab jejama sina dapok lebih ningkatko
silaturahmi,saling begughau ghik hati jadi senang.
SEGHUIT
Dialek O
Gham seunyinno
kak pandai tettang kan`an tradisional
sekeu lappung iyulah seghuit. Seghuit ijo diilingi sapou
gaweh,sanak-sanak,meghanai,mulei,emak-emak,apak-apak jamo hulun tuho. Nyou
sebabno? Sebab kan`an ijo dapek megeghko ghaso iling mengan,nyou lagi lamen dawah
di wattu gham lagi betteh.Tano di nuwo-nuwo pek
jualan kan`an nyediako kan`an ijo.
Seghuit ijo
begizi jamo ngandung unsur pak sihat iyolah mei, gegulaian, sambol,bebuahan
jamo punyeu.Lamen dibandingko jamo kan`an siap sajei sai lagi ngetop,seghuit
ijo lebih sihat sebab mak mekkou bahan kimiano,segar jamo alamei. Jamo-jamo
agou nyubo geh kedou caghono ngeguwai seghuit? Ino gappang temmen,peghatiko
hal-hal di deh ijo:
Porsi 5 jimo
1.Bahan-bahan
-cabi balak 100
gram
-cabi lunik 0.25
gram
-tiyung medigho
atau tomat 100 gram
-bawang suluh 4
siung
-dilan 1 biji
-limau sate 3
buah
-punyeu
secukupno dapek punyeu patin,mas,kembung,kalang,tukkul,nayah lagi sai
baghihni
-gegulaian
(selada,kol,kemangi,tiyung,leppang,bulung kikim sai ghadu di pajak,
bulung
gedang,hayum) secukupno.
-mei (1 kg)
2.Cagho ngeguwaino
-mei dimasak
geggeh biasano
-gegulaian di
pajak, kecuali selada,kol,kemangi,leppang,tiyung lalap.
-cabi balak,cabi
lunik jamo 4 siung bawang suluh digiling halus.
-kughukko tiyung
medigho,giling halus
-peres limau
sate dikughukko digilingan cabi jamo tiyung medigho jinno.
-tambahko punyeu
nutuk digiling sappai halus dicampoghan jinno
-sajiko
dilom/dilem keadaan mei lagei andep
-dapek ditambah
jamo mengannan baghih sesuai jamo keilingan gham sayan
Dilem ngeghasako menganan ijo bangikno lamen jejamoan
sebab dilem bejamo gham dapek lebih ningkatko silaturahmi ,saling begughau,
jamo atei jadei iling.
Sumber Mak War 2005